Liikuntapoliittinen seminaari 28.9.2022

 

LIIKUNTAPOLIITTINEN SEMINAARI VIIVAJUOKSUMITTAUSTA KUUSSA 2052?  Helsingin kaupungintalolla 28.9. klo 14–17 yhteistyönä Helsingin Jyryn,  Reino Fri-urheilusäätiön ja TUL:n kanssa.

Tulevaisuus tehdään nyt! Juoksitpa kuussa tai maassa.

Jokaisen nuoren pitää saada kokea liikunnan iloa turvallisesti ja tasavertaisesti. Seurojen on sopeuduttava yhteiskunnan muutoksiin. Onko urheiluseuroilla vastuuntuntoa ja vetovoimaa? 

Tule kuuntelemaan asiantuntijoiden ajatuksia seuratoiminnan tulevaisuudesta, joka haastaa meidät juuri nyt. 

Tule mukaan vaikuttamaan ja verkostoitumaan. 

Yhdessä olemme enemmän.

 

Luvassa mittava määrä pohdintaa urheiluseurojen tulevaisuudesta. 

Kuulemme mm.

- futuristin ja keksijän Perttu Pölösen ajatuksia Tulevaisuuden lukujärjestyksestä, joka perustuu hänen samannimiseen kirjaansa,

- Likes-tutkimuskeskuksen erikoistutkija Kati Lehtosen luo katsauksen urheiluorganisaatioiden tulevaisuuteen:166 vuotta suomalaista urheiluseuratoimintaa: huvista ja virkistyksestä suurvaltapolitiikan polttopisteeseen.

-  Prof. Urpo Nikanteen ajatuksia urheiluseuratoiminnan nykytilasta ja tulevaisuudesta Helsingin Jyryn näkökulmasta,

- Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäen videotervehdys ja katsaus kaupungin tulevaisuudennäkymiin,

- TULn puheenjohtaja Lasse Mikkelsson  "Aina kannattaa urheilla"

- Reino Fri-säätiön puheenvuoro varapuheenjohtaja Birgitta Kervinen ja stipendien jako Jyryn nuorille ja lapsille (Katariina Pyysalo, Riku Ahola)

Tilaisuuden juontaa Tommy Lindgren.

 Asiantuntijapuheenvuorojen lomassa on kulttuuri- ja liikunnallista ohjelmaa. 

  • Maria Prokhorova, Jeve Jeprintcev, Elio Messina:  Ikkunaprinsessa
  • Eero Enqvist: Carl Ludwig Engel pohtii tulevaisuutta 1800-luvun näkökulmasta. Engelia pidettiin aikanaan suuruudenhulluna visionäärinä, johon ei uskottu.

Helsingin Jyryn näyttely. Arpajaiset. 

 

ESIINTYJÄT

Perttu Pölönen, futuristi ja keksijä

Kati Lehtonen, Likes-tutkimuskeskuksen erikoistutkija

Tommy Lindgren, juontaja 

Paavo Arhinmäki, Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari 

Urpo Nikanne, Helsingin Jyry 

Lasse Mikkelsson, puheenjohtaja, TUL

Birgitta Kervinen, Reino Fri-urheilusäätiön puheenvuoro

Maria Prokhorova, Jeve Jeprintcev, Elio Messina, Ikkunaprinsessa

Eero Engvist, näyttelijä, Engel 

Lumenia, Helsingin Jyryn 8-10-vuotiaiden tyttöjen voimistelujoukkue

 

Helsingin Jyry

Helsingin Jyry on urheilu- ja liikuntaseura, joka on toiminut vuodesta 1902. Jyryssä lapset ja aikuiset voivat harrastaa yleisurheilua, melontaa, suunnistusta, koripalloa, tanssia ja voimistelua korkeatasoisten ohjaajien opastamina yhtä lailla kuntoilu- kuin kilpaurheilumielessä. (Ks. https://www.helsinginjyry.fi/.)

Reino Fri Urheilusäätiö

Reino Johan Fri oli jalkapalloilija, joka edusti TUL:n mestaruussarjassa Helsingin Jyryä. Hän on myös pelannut mestaruussarjassa. Reino Frin -nimeä kantava urheilusäätiö jakaa vuosittain TUL:n piirissä urheilevien nuorten haettaviksi avustuksia urheilussa syntyneiden kustannusten korvaamiseksi.

Työväen Urheiluliitto TUL

Liikkuminen on kaikkien oikeus iästä, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, varallisuudesta tai etnisestä taustasta riippumatta. Keskitymme erityisesti lasten, nuorten ja aikuisten matalan kynnyksen harrasteliikunnan edistämiseen. Tavoitteemme on huolehtia, että jokaisella on mahdollisuus löytää liikunnan ilo hyvässä seurassa. 

 

Liikuntapoliittinen seminaari Viivajuoksumittausta kuussa 2052?
Perttu Pölönen on futuristi, tietokirjailija ja moniosaaja. Hän on keksinyt musiikinteorian opiskelua helpottavan Sävelkello-keksinnön, voittanut Euroopan suurimman nuorten tutkimuskilpailun, opiskellut tulevaisuuden teknologioita Piilaaksossa, perustanut koulutusalan yrityksen Myanmariin ja kirjoittanut kirjat Tulevaisuuden lukujärjestys ja Tulevaisuuden identiteetit. Vuonna 2018 huippuyliopisto MIT nimesi hänet 35 lupaavimman innovaattorin joukkoon Euroopassa.
Kati Lehtonen on Jyväskylän yliopistosta liikunnan yhteiskuntatieteissä väitellyt tohtori ja liikuntahallinnon ja -johtamisen dosentti Tampereen yliopistossa. Hän on liikunnan ja terveystiedon opettaja ja tehnyt työuraa tutkijana ensin Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiössä (Likes) ja kuluneen vuoden alusta Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Liikunta- ja urheilujärjestelmän rakenteet ja verkostot, liikuntahallinto, -johtaminen ja -politiikka sekä liikunnan kansalaistoiminta laaja-alaisesti liikunnan edistämisestä huippu-urheiluun ovat olleet hänen tutkimusaiheitaan. Hän on Liikunta ja Tiede -lehden neuvottelukunnassa ja Valtion liikuntaneuvoston tutkimus-, ennakointi- ja arviointijaoksessa. Katilla on vahva urheilijatausta. Hän hiihti maastohiihdon A-maajoukkueessa 1990-luvulla saavutuksinaan 13 SM-mitalia ja yksi MM-viestipronssi. Hän on toiminut maastohiihtovalmentajana Hiihtoliitossa ja Suomen Paralympiakomiteassa. Sydämeltään ja mieleltään savolaisena ”ainoa oikea” urheiluseura on Sulkavan Urheilijat -41.
Urpo Nikanne, Helsingin Jyry 

Urpo Nikanne liittyi Helsingin Jyryyn vuonna 2007. Hän on edustanut Jyryä kilpailuissa sekä toiminut yleisurheilujaostossa siitä asti. Hän on ollut maratonkoulussa yhtenä valmentajana vuodesta 2008. Vertaisohjaajana hän vetää viikoittaisia, kaikille jyryläisille avoimia juoksuharjoituksia, joihin on osallistunut aikuisurheilijoita ja myös nuorempia urheilijoita. Jyryn hallintoon Urpo on osallistunut toimimalla johtokunnassa vuosina 2012-2017 ja 2020-2021. Seuran puheenjohtajana toimin vuodet 2014-2016. Jyryn toiminnantarkastajana olin vuosina 2018 ja 2019.

Urpo Nikanne on 61-vuotias ja työksensä Åbo Akademin suomen kielen professori.
Esiintyjät: Maria Prokhorova, Jeve Jeprintcev, Elio Messina. Maria opettaa Helsingi Jyryssä Dancea ja tekee myös koreografioita. Dance-tunneilla Vallilan ala-asteella treenataan jaksoina mm. nykytanssia, lyyristä jazz-tanssia ja showtanssia. Maria itse aloitti tanssielämän jo 7-vuotiaana klassisella baletilla Petroskoin taidekoulussa. Asteittain kiinnostus tanssiin taiteenlajina siirtyi baletista nykytanssiin ja improvisaatioon paikallisen nykytanssiryhmän innostamana. Maria tuli Suomeen opiskelemaan Teatterikorkeakouluun vuonna 2008 ja valmistui tanssitaiteen kandidaatiksi vuonna 2011.
Eero Enqvist on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2008, ja hän on toiminut näyttelijänä, teatteriopettajana ja ohjaajana lähes neljäkymmentä vuotta. Hänellä on myös viittomakielen tulkin pätevyys. Enqvist on entinen Jyryläinen pikajuoksija. Carl Ludwig Engel pohtii tulevaisuutta 1800-luvun näkökulmasta. Engelia pidettiin aikanaan suuruudenhulluna visionäärinä, johon ei uskottu.
Lumenia - Helsingin Jyryn tyttöjen voimistelujoukkue

Lumeniajoukkue on iloinen ja sisukas ryhmä 8-10-vuotiaita voimistelijoita. Harjoitellessa voimistelijoista näkyy harrastamisen ilo sekä hyvä ryhmähenki. Innostuneisuus sekä oppimisen riemu ovat myös tämän ryhmän vahvuuksia. Ohjaajina Anna Partanen, Anna Auvinen, Anna-Mari Mykkänen, Annika Nyman 
Tommy Lindgren, seminaarin juontaja