Helsingin Jyryn urheilijoiden saavutuksia on arvostettu patsailla

25.10.2020

Johannes Haapasalon Nyrkkeilijät. Kuvanottoaikaan vaatetettuna. Kuva: Maarit Ahola
Johannes Haapasalon Nyrkkeilijät. Kuvanottoaikaan vaatetettuna. Kuva: Maarit Ahola

Helsingin Jyryn urheilijoita on arvostettu ja kunnioitettu patsailla, joita on sijoitettu eri puolille Helsinkiä. Helsingin Sanomien toimitus on koonnut jutun urheilutaiteesta sunnuntainumeroon 25.10.2020.

Tässä toimittaja Mika Moilasen kirjoittamaa tekstiä, josta Helsingin Jyryn urheilijat on poimittu.
”Nurmen patsaan tavoin Johannes Haapasalon Nyrkkeilijät (1932) nojaa muodoltaan hallittuun ja ilmaisultaan hillittyyn klassiseen perinteeseen, (taidehistorian dosentti ja eduskunnan intendentti Liisa) Lindgren sanoo. Patsas on sijoitettu Paasivuoren puistikkoon Helsingin Siltasaareen, ja sen malleina olivat Helsingin Jyryn nyrkkeilijät Uuno Pitkä ja Armas Wilkman."

"Helsingin toisessa nyrkkeilyaiheisessa alastonpatsaassa ottelee Gunnar Bärlund. Realistista tyylisuuntaa edustava patsas sijaitsee Paavalinkirkon puistossa Vallilassa."

”Niilo Rikulan vuonna 1991 valmistuneen patsaan raskas muotokieli sopii raskaan sarjan mestarille, Lindgren lisää."

Tunnetuin Jyryn urheilija on kestävyysjuoksija Hannes Kolehmainen, joka voitti seuraa edustaessaan kolme olympiakultaa vuonna 1912 Tukholman olympialaisissa. Hänet nimettiin myös Jyryn ensimmäiseksi kunniajäseneksi vuonna 1914. Hänen patsaansa löytyy Kuopiosta. 

Lähteet: Helsingin Sanomat 25.10.2020

Helsingin Jyry: 75 vuotta työläisurheilua. Helsinki 1978.